VAIHTO-OPPILAANA ENGLANNISSA | VINKKEJÄ VAIHTOON

16.22

Hei rakkaat!

Mä ajattelin nyt tulla kertomaan teille mun vaihtovuodesta, jonka siis vietin Englannissa, Southampton Solent Universityssä, muutama vuosi takaperin. Videolta löytyy vähän yleisempää asiaa vaihtoon lähtemisestä ja postauksesta taas löytyy vähän asiapitoisempaa selittämistä (Hyi hele, katsoin ton videon äsken itse ja hyrr, kun tulee cringe-efekti haahha). 1. Vaihtomaan valinta

Etenkin korkeakouluvaiheessa vaihtomaita on tarjolla aika lailla joka lähtöön. Rehellisesti puhuttuna: itse hain vaihtoon (kännissä) läpällä. Englannin kulttuuri ja maan yleinen ilmapiiri ovat kuitenkin aina olleet mulle lähellä sydäntä ja takaraivossa on aina asunut pieni toive siitä, että saisin asua maassa vähän pidempään, kuin sen perinteisen viikonloppureissun verran. Ja siitähän se ajatus sitten lähti. Itse tutkailin kaupungit, joihin Englannissa oli mahdollista hakea ja valitsin sen, joka oli lähinnä Lontoota. Näin päädyin siis Southamptoniin, josta en ollut aiemmin tainnut kuulla edes puhuttavan.

Vinkki 5: Kohdetta valitessa kannattaa pohtia maan yleistä hintatasoa, kulttuuria, siisteyttä, koulun laatua ja yleistä ilmapiiriä ja heijastella näitä tekijöitä sitten omiin tavoitteisiin, pelkotiloihin yms.

vaihto-oppilas Englannissa7

2. Asunto 

Itselleni asunto hoitui vaihtokoulun vaihtokoordinaattorin kautta. On aika yleistä, että vaihtokoulusta tarjotaan sähköpostitse halukkaille saatavilla olevia huoneita. Itselläni oli enää pari kuukautta aikaa löytää asunto, mikä sai mulla kyllä vellit housuun. Tällainen aikajänne ei kuitenkaan ole edes harvinainen, vaan jotkut saapuu vaihtomaahan jopa ilman asuntoa (ööm hulluja). Mä sitten puolipaniikissa hyväksyin ensimmäisen asunnon, josta olin tarkistanut vuokran ja tulevat kämppikset. Tarkistus siksi, etten joutuisi asumaan ihan täysien sekopäiden seurassa seuraavaa puolta vuotta (koska facebook-tarkistushan takaa sen. Tiettävästi kaikki murhaajathan postaa uhreistaan kuvat fb:seen, right?) Näin siis päädyin asumaan perinteiseen Englantilaiseen, 6 makuuhuoneen, rivitaloasuntoon kolmen hollantilaisen- ja yhden kanadalaisen tytön kanssa. Vuokraa pulitin muistaakseni noin 600-650 € verran.

VINKKI 5: Ennen asuntoon sitoutumista kannattaa pyytää useampi vaihtoehto vapaana olevista asunnoista, jotta saat paremman käsityksen tarjonnasta. Kannattaa myös selvittää kuuluuko sähkö, kaasu, vesi yms. hintaan vai joudutko pulittamaan niistä vielä erikseen.

vaihto-oppilas Englannissa8

3. Raha

Korkeakoulutasoiseen vaihtoon saa Erasmus-tukea, joka on muistaakseni n. 300 €/kk. Tämän lisäksi vaihtoon lähtevät saavat korotetun opintotuen, joka itselleni oli 520 €. On siis ihan mahdollista elää pelkkien tukien avulla, mutta itselleni oli jo alusta asti ok kuluttaa säästöjä reissussa ollessani. Rahaa taisi tukien ja vanhempien sponssirahojen (ehkä pari sataa yhteensä) palaa muutama tonni, mikä ei omasta mielestäni ollut yhtään hullumpi summa ottaen huomioon, että käytiin mm. Dublinissa lomalla ja vietettiin vaihdosta yhteensä 5 viikkoa Lontoossa.

  vaihto-oppilas Englannissa9

4. Kurssit

Itse kävin vaihdossa kolme kurssia, jotka käsittelivät kansainvälistä markkinointia, nettimarkkinointia ja somea. Vaikka pääaineeni onkin markkinointi, suoritin siis myös sivuaineenani markkinoinnin eli mua voi kutsua oikeastaan tästä lähtien markkinointiguruksi. Kurssit valittiin etukäteen sähköpostitse lähetetyistä listoista. Tässä kohtaa homma menee mielenkiintoiseksi. Oman kotikouluni vaihtokoordinaattori oli valinnut listasta sopivat kurssit, mikä tarkoitti, ettemme saisi itse valita kurssejamme, koska "tarjolla ei ole kevätlukukaudeksi muuta opintoihinne sopivaa". Vaihtomaahan päästyä selvisi kuitenkin, että vaihtareille oli tarjolla useita satoja kursseja, joista sitten lähdin itse rukkaamaan sopivaa yhdistelmää.

Vinkki 5: Älä luota täysin kotikoulusi vaihtokoordinaattoriin, jos homma haisee homejuustolta. Jos päädyt kuitenkin tekemään muutoksia lukujärjestykseesi, hyväksytä valitut kurssit opintojasi ohjaavalla opettajalla Suomessa. Kannattaa myös valita kursseja hieman silmällä pitäen tulevaa lukujärjestystä.. Terveisin 3 päivää viikossa koulussa käynyt.

vaihto-oppilas Englannissa
 
vaihto-oppilas Englannissa4
5. Koulunkäynti

Itse koulusta voisin kertoa ensinnäkin sen, että vaihto-oppilaiden läsnäoloa tunneilla ei seurata, joten vaihto-oppilaille ei periaatteessa ole läsnäolopakkoa. Tämä johtuu siitä, että Englannin ulkopuolelta tulevien uskotaan olevien niin typeriä, etteivät he osaisi kirjata korttia lukijaan aina tunnin aluksi. Koska kurssien arvosanat perustuvat lähestulkoon poikkeuksetta pelkkiin tehtäväantoihin, ei "satunnaisista" poissaoloista tarvitse panikoida. (Köh köh, satunnainen).

Luentojen luonne taas vaihtelee hyvin paljon opettajasta ja kurssista toiseen. Kurssi, jolle on ilmoittautunut paljon oppilaita (20-30) suoritetaan suomailaisille tuttuun peruskoulu-/lukiotapaan, jossa oppilaat istuvat pulpettiensa ääressä ja kuuntelevat edessä luennoivaa opettajaa. Näilläkin tunneilla opettaja kuitenkin osallistaa oppilaita huomattavasti enemmän, kuin suomalaisessa, vastaavassa, luokkahuoneessa. Pienille kurseilla toteutustapa saattaa kuitenkin olla hyvinkin erilainen. Itse suoritin yhden kurssin, jossa kävijöitä oli noin 5-10 per/luento. Tällöin istuimme penkkiemme kanssa piirissä, kuin muskarissa konsanaan. Opettaja käytti materiaaleinaan videoita yms. ja aktiivisesti keskusteli luokkalaisten kanssa. Ja ajoittain myös unohti sulkea sepaluksensa tai paitansa napit. Määritteellä "ajoittain" tarkoitan vähintään kerran viikossa.

Kaikki omat kurssini perustuivat suurempiin tehtävänantoihin, jotka siis korvasivat kaikki kokeet. Laadittujen esseiden pituus tuli olla noin 20-40 sivua ja aihealue perustui kurssin aikana käytyihin aiheisiin. Esimerkkinä, Kansainvälisen markkinoinnin -kursillani arvosanani perustui kahteen tehtävään: kartoitus kansainvälisen yrityksen markkinoista ja miksi tutkiminen on nyt relevanttia sekä saman yrityksen kansainvälisen markkinointisuunnitelman analysointi ja uuden luominen. Itse tein ko. tehtävän luonteelleni uskollisena Ben&Jerry'sistä.

vaihto-oppilas Englannissa5

6. Muuta - YOLO

Haluan sanoa kaikille vaihtoa pohtiville, että lähtekää nyt ihmeessä! Suurimmalle osalle vaihtovuosi on elämän upein kokemus ja niille, joille se ei ole se ei ole monenkaan kuukauden menetys. Ja pääseehän sieltä aina pois. Itselleni kokemuksesta jäi käteen täysin muuttunut minä, roppakaupalla kokemuksia ja tärkeimpänä - uusia rakkaita ystäviä. En voisi edes kuvitella, millaista elämäni olisi, jos en olisi lähtenyt.

Eli menkää, nauttikaa ja tehkää! Elämä on nyt.


vaihto-oppilas Englannissa10 vaihto-oppilas Englannissa2

Jos heräsi jotain kysymyksiä, niin vastaan niihin mielelläni kommentiboxin puolella! 

You Might Also Like

8 kommenttia

 1. Mua kiinnostais kuulla ihan siitä konkreettisesta koulunkäynnistä! :) Millasia luennot oli, millasia tehtäviä, oliko jotain erikoisia sääntöjä, muut opiskelijat yms! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein tekstiin ihan oman uuden kappaleensa, johon tulikin aika paljonkin mittaa :D Toivottavasti se antoi vähän lisää valoa noihin aiheisiin! Muista opiskelijoista mulla ei oikein ole mitään spesiaalia sanottavaa :D Ihan normaaleja jamppoja, osalta ehkä puuttui kunnioitus opettajia kohtaan, mikä kyllä ihmetytti kovasti, mutta kyllä niitä urpoja löytyy rapakon tältäkin puolen ;D

   Kysy hei ihmeessä, jos jäi vielä jotain hampaankoloon!

   Poista
  2. Tää avas jo tosi paljon! Kiitos :)

   Poista
 2. Ihana postaus ja tuo videokin oli jotenkin niin kivan tsemppaava! <3 Oli kiva lukea tätä postausta, koska vinkithän pohjautuivat omaan vaihtokokemukseesi :) Saa nähdä tuleeko itselleni tällainen mahdollisuus jossain vaiheessa elämää, mutta toivon, että tulisi! Tästä oli kyllä varmasti apua monille vaihtovuotta miettiville ihmisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa jos sain välitettyä tsemppiasennetta!! Kyseessä on kuitenkin niin huippuasia :) Hei toivotavasti tulee tällainen tilaisuus, koska en voi tarpeeksi painottaa, miten huippua aikaa se olisi sulle :) Harjoitteluunkin pääsee vaihtoon, jos sellainen mahis sattuu olemaan ;)

   Poista
 3. Huikea video! En ole lähdössä vaihtoon eikä asia kosketa mua, mut katoin ihan vaan koska oot niin luonnollinen ja hauska videoilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiitos :D Musta tuntui taas ihan järkyttävältä katsoa tota niin hyvä kuulla, ettei se ehkä ookaan niin paha :D

   Poista
 4. Oon miettiny mennä vaihtoon englantiin peruskoulun jälkeen (vaik meenki vast kutosel)mut nää anto mul tosi paljon vinkkejä ja en malta odottaa että saan itse kokea miltä tuntuu olla vaihto-oppilaana englannissa(:

  VastaaPoista

LUKIJAT